------------------- [ Tips Terbaik Wajib Baca ] -------------------

3 Cara Cepat Tidur Atau Lelap Mata Waktu Malam

3 Cara Cepat Tidur Atau Lelap Mata Waktu MalamAnda ada masalah sukar untuk tidur atau insomnia? Bahaya tu, lagi-lagi kalau esok hari anda nak pergi kerja di awal pagi. Boleh menyebabkan kurang tidur. Mesti ramai antara kita yang plan nak tidur pukul 11. Lepas tu dah baring punya baring. Last-last dah pukul 1 pagi masih juga belum tidur. Memang menyakitkan hati.  Kenapa tak dapat tidur ni? Aku dilamun cinta ke apa?




1.Elak berfikir sewaktu anda baring. Saya tahu ramai yang mula mengalamun nak buat apa esok hari. Macam mana nak jadi kaya? Macam-macam lah persoalan bermain di minda. Tanpa anda sedari, berfikir ketika baring hanyalah membuat anda susah nak tidur. Otak kita akan terus berfikir tanpa henti ketika baring di atas katil. Jadi cuba jangan mengalum apabila baring. Cuba kosongkan minda. Anda akan mudah terlelap.

2.Elakkan minum air berkafein pada waktu malam. Kalau boleh selepas pukul 7 malam. Elak ambil air berkafein. Walaupun teh hijau sekalipun. Kalau ada kafein memang akan susah untuk anda tidur waktu malamnya. Minuman mengandungi kafein akan merangsangkan otak kita. Selalu nya orang akan minum kafein untuk berjaga malam. Jadi elakkan cafein kalau boleh.

3.Bersenam di waktu petang. Tak kisah lah senaman berat ke ringat ke. Badan perlu active. Perlu keluarkan tenaga dalam badan agar badan tidak lesu. Keletihan pada waktu petang akan membuatkan anda tidur dengan lena dan mudah untuk terlelap.

Saya rasa tiga cara ini terbaik untuk mengatasi masalah insomnia atau susah nak tidur. Kalau esok hari ada interview ke atau event penting. Memang saya akan elak tidur petang, dan tidak mengambil air berkafein sebelah malam. Jangan lupa untuk membaca surah kursi sebelum tidur. Saya rasa selepas je baca surah kursi ni memang mudah nak tidur. Mungkin ada gangguan yang suruh mata kita untuk susah nak tidur.

Kepada anda yang ada tips lain yang anda amalkan untuk lelap dengan mudah diwaktu malam. Sudilah kongsi di ruangan comment di bawah. Terima kasih.


Panduan Mudah Buat Blog A-Z !!! Cara Buat Duit Dari Rumah Tanpa Modal !!!
Bagikan :
+
Previous
Next Post »
0 Komentar untuk "3 Cara Cepat Tidur Atau Lelap Mata Waktu Malam"

Comment Anda ?

 
Template By KunciDunia
Back To Top